Zrušenie jednej prievidzskej základnej školy je už isté

04.04.2012 Prievidza

Prievidza 3. apríla (TASR) - Zrušenie jednej z prievidzských základných škôl je už isté. Ministerstvo školstva rozhodlo, že svoje brány od ďalšieho školského roka neotvorí III. Základná škola na ul. Sama Chalupku, v prípade základnej školy na Mariánskej ulici ešte nie je rozhodnuté. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková.

"Vo veci vyradenia ZŠ na Mariánskej ulici v Prievidzi a jej súčastí bolo prerušené konanie a účastník konania - mesto Prievidza - bol vyzvaný na doplnenie podania v termíne do 26. apríla tohto roka," podotkla Žiaková.

Oficiálne rozhodnutie ministerstva školstva o zrušení školy bolo už podľa hovorcu Prievidze Michala Ďurejeho doručené aj mestu. Keďže sa ministerstvo rozhodlo na základe predložených podkladov zrušiť III. Základnú školu S. Chalupku, mesto podľa jeho slov očakáva rovnaké stanovisko aj v prípade ZŠ na Mariánskej ulici.

Školy sa mesto rozhodlo spájať pre neustále klesajúci počet žiakov. Racionalizáciu základných škôl si vyžiadala celková ekonomická situácia v rozpočte mesta, systém normatívneho financovania ZŠ, ale aj nepriaznivý demografický vývoj, na základe ktorého už niekoľko rokov neustále klesá počet žiakov. Mesto argumentuje aj tým, že školstvo je najväčšia položka rozpočtu a že treba nájsť úspory aj tam.

Návrh na ich vyradenie zo siete schválili v minulom roku aj mestskí poslanci. Obe dotknuté školy sa optimalizácii bránili. K zrušeniu škôl sa vyjadroval aj Krajský školský úrad (KŠÚ) v Trenčíne aj Štátna školská inšpekcia. Obe inštitúcie úmysel mesta zrušiť ZŠ na Mariánskej ulici nepodporili.
 

Vyberte región